Kongsi Celcom/Maxis Broadband melalui WiFi

Salam dunia,

Pos kali ni aku nak cerita sket camna nak share internet connection wireless broadband macam Celcom & Maxis dengan PC/device lain melalui WiFi. Cara yang aku nak ajar ni x memelukan routers atau apa gadget tambahan dan hanya sesuai dilakukan antara 2-3 PC/device sahaja. Sebab kalau ramai2 nanti connection jd slow.

Keperluan:

  1. Celcom/Maxis Broadband
  2. PC/Laptop yang ada WiFi
  3. Windows 7 (Windows Vista dan XP pun boleh.. tp screenshot aku dalam pos guna Windows 7)
    Kepada pengguna Windows 7 Starter, ada nota khas untuk korang.. klik sini

Ok.. skrg ni cara2 nak setup… Pastikan korang dah connect ke internet menggunakan Celcom/Maxis Broadband. Kemudian, pada PC yang sedang connect dengan internet tu, korang ON WiFi. Then korang buat mcm ni:

1. Klik Start -> Network and Sharing Center (kalau x jumpa menu tu.. search je “Network” mcm aku buat kat bawah ni)

2. Kemudian window mcm bawah ni akan kluar… klik Set up a new connection or network

3. Kemudian pilih Set up a wireless ad hoc (computer-to-computer) network… klik Next

4. Lepas tu dia akan ada keluar window membebel apa ntah.. yg tu klik je Next. Pastu window bawah ni akan keluar. Korang masukkan mcm bawah ni

Network name – Apa2 nama korang nak bagi untuk connection ni

Security type – Pilih WEP.. (ada mcm2 jenis.. tp aku prefer pakai WEP sbb semua device support WEP)

Security key – Apa2 je yg korang nak tulis… benda ni kiranya mcm password la bila nk connect dari PC lain nanti.

Save this network – Yang ni korang tick…

Klik Next

5. Kemudian window mcm bawah ni akan keluar. Klik pada Turn on Internet connection sharing.

Siap… Sekarang korang telah berjaya share internet connection dari Celcom/Maxis Broadband korang melalui WiFi. So, skrg PC lain yang nk connect dengan internet, hanya perlu on WiFi dan search ad hoc connection bernama “azharzul” (contoh dalam pos ni la… korang cari la nama connection yang sama mcm korang tulis dalam step ke-4 atas tu).

Bawah ni contoh aku try connect menggunakan WiFi handphone aku.

26 Responses

  1. Bgi yg menggunakn android tu. Check2 lh APN setting tu. Blh than juga. Tpi xlh connection tu laju sangat.

  2. salam..aku da ikot cara kt atas..tp xdpt detect kt phone..aku gune S3

  3. bro, ;eh x ajar untuk sambung ke samsung s3? tq

  4. salam. kenape my phone tak dapat detect pun ? TQ

  5. Hi,
    I dah ikut cara u. My hp boleh detect network and connected, tapi it shows error unable connect to website…
    tolong… thks :)

  6. APN setting tu mcm mne nk cek ye?

Leave a Reply

%d bloggers like this: